Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Historiaa ja sijainti


Kun Pietari Pietarinpoika ja Pietari Olavinpoika Pakari vuonna 1556 hankikantojen aikana tulivat Ähtärinjärven alajuoksulle joen varteen, olivat ensimmäiset alastaipalelaiset asettuneet taloksi.
Nykyään kolmen maakunnan Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan rajalla sijaitseva Alastaipaleen läpi kulkee kantatie 68 Virroilta Pietarsaareen. Hyvien kulkuyhteyksien johdosta kylästä on kehittynyt elinvoimainen ha aktiivinen yhteisö, jossa asuu n. 250 avarakatseista ja mukavaa ihmistä. Keskustaan 15 km.


Elinkeinoelämä


Elantonsa asukkaat saavat monesta eri lähteestä, mutta edelleem maa- ja metsätalous ovat tärkeitä tulonlähteitä kylässä. Alasstaipaleella on useampia maatilamatkailuyrityksiä, Mikon Majat, Vasikkaniemen Erä- ja Vasikkaniemen Lomamökit. Mikon Majojen yhteydessä on myös Ratsastajaliiton luokittelema ratsastustalli ja maneesi, jossa on n. 10 kpl erirotuisia hevosia ja poneja niin turistien kuin muidenkin harrastajien käytössä. Vuonna 1998 valmistunut maastoratsastusrata mahdollistaa monipuoliset ratsastusmahdollisuudet. Muuta yritystoimintaa Alastaipaleella edustavat hierontahoitola, autokorjaamo, puusepänverstas, koneurakoitsija, kuorma-autoilija, lämpöyrittäjä sekä tilitoimisto.


Kylätoiminta


Kylän sydän ja yhteinen kokoontumispaikka on entinen koulurakennus, joka sijaitsee kyläs keskellä. Rakennuksessa toimii myös työ- ja päivätoimintakeskus.


Virkistäytymismahdollisuudet


Entisen koulun pihapiirissä sijaitsevat lasten leikikenttä, 1 km:n valaistu pururata sekä valaistu jääkiekkokaukalo. Suunnitteilla on vielä ainakin kunnollinen jalkapallokenttä.
Muitakin harrastusmahdollisuuksia Alastaipale tarjoaa. Perhokalastuksesta kiinostuneelle Pakarinjoki lohineen ja taimenineen on ykköspaikka. Peränteen Metsästys- ja Ampumaseuralla on Torakkakankaalla huippuluokan ampumarata ja metsästysmaja asiaa harrastaville. Talvella latuverkosto kierteleekylän kauniissa maisemissa kaikkiaan kolmisenkymmentä kilometriä. Viisaita olivat Pakariset aikoinaan,asuinpaikkansa valitsivat - ei parempaa löydy vieläkään.